fredag den 14. oktober 2011

Vores liv i Cameroun

Efter mange forespørgsler, vil vi lave et lille særskilt indlæg om vores hverdag hernede i det dejlige land.
Vi er delt i to grupper, som hver uge skifter mellem primary school og college. Når man er på college er alle tre piger samlet afsted. På primary school er der derimod to afsted, for at den sidste kan passe bogbutikken også. Timerne fra 7.30 til 12 bliver altså hver dag brugt enten i college eller på primary school. Dog skal man ikke glemme, at vi tirsdag, onsdag og fredag underviser drengene om formiddagen. Tirsdag og fredag er det primary-holdet mens det onsdag er college-holdet der underviser drengene. Vi mødes til frokost hver dag mellem 12 og 13. Klokken 13.30 skal der igen sidde en i bogbutikken, mens der for de andre er lidt mere frit slag. Tirsdag er der fysisk aktivitet for drengene klokken 15, hvor vi ofte er alle mand afsted (undtagen den i butikken). Torsdag er vi også hos drengene, mest bare for hyggens skyld og for at lave lidt lektiehjælp med de, der har lyst. Torsdag aften er der også besøg hos drengene af evangalisten Silas, hvor vi også deltager. Onsdag går vi ofte ned til fodboldbanen for at se drengene spille fodbold om eftermiddagen.
Og så kan måske foranlediges til at tro, at der så er masser af fritid. Meeen det vil jeg nu ikke mene. Foruden ovenstående lille resume af ugens forpligtigelser skal vi hver dag have styr på 70 andre ting. Gæstehusene skal tjekkes, gæster tjekker ind og ud, lønninger skal udbetales og meget andet. Vi handler også på markedet flere gange om ugen. Lige i kort gåafstand fra compounden ligger det lille marked, hvor vi kan købe det meste. Her bevæger vi os ned, typisk en tre-stykker for at købe grøntsager og andre dagligvarer. Og hvis i skulle være i tvivl, så er det at handle på et marked i Cameroun, altså ikke det sammme som at gå i Bilka og tage varer ned fra hylderne. For det første, er der ikke noget klimaanlæg(!), gadesælgere råber fra højre og venstre, og markedet er en stor labyrint. I skrivende stund, er vi lige kommet tilbage fra en tur på markedet. I dag gik vi alle afsted, da vi ville kigge på stof til at få syet flere kjoler. Vi gik derfor seks mand afsted, med rygsække på ryggen og penge godt gemt i en af taskerne. Efter en farefuld færd langs den trafikkerede vej, kommer vi ind til de snorede gader (bare rolig mor, selvom der ikke er fortove, så er det ikke så slemt; før motorcyklerne, som der er mange af, kommer drønende forbi, så dytter de lige så vi kan hoppe til siden). Måske er gader ikke det rette ord, men rettere små stier som er tydeligt mærket efter mange års brug, som gør stierne meget hullet og noget af en udfordring at gå på. Boderne ligger helt ud til stierne. Nogle steder, specielt hvor de sælger stof, tøj, plastikbaljer, søm/skruer eller alt muligt andet, er der overdækket med intermistisk tag i form af klæder smidt over tvær-bjælker. Man skal gå på én lang rækker og sno sig mellem sælgere, varer og motorcykler, som hele tiden synes at dukke op overalt. Når vi ankommer til boderne med grøntsager, er der masser at vælge imellem og tricket er så at kunne udvælge sig de rigtige grøntsager og forhandle sig frem til den rette pris. Vi synes selv, at vi efterhånden er blevet ret gode til det, men vi bliver højest sandsynligt snydt, ved hver eneste bod vi er ved. J I dag havde Dorte og jeg fornøjelsen af, at forhandle os frem til nogle (synes vi) gode priser på stof, som inden længe skal sendes mod skræderen. Priserne startede generelt allesammen mellem 10.000 og 15.000 CFA (100-150 kroner), men da vi havde lært af tidligere køb, at alt over 10.000 højest sandsynligt var for meget, måtte vi igang med at forhandle. Da vi forlod markedet, havde vi sammenlagt brugt 17.000 CFA på tre store og fine stykker stof – altså havde vi forhandlet os frem til næsten én-tredjedel af, hvad priserne på stoffet, var startet på. I kan tro vi var stolte!
På det lille marked er der også en lille butik, som har faste priser på hylderne. Her køber vi de dagligvarer, som ikke er grøntsager såsom ris, pasta, konserves, mælkepulver og æg. Nogle gange kører vi også på det store marked, hvor de har den bedste kvalitet af mel; vi har af bitter erfaring måttet sande, at mel kan smage meget forskelligt. Det store marked har også et større udvalg af stort set alt, som ikke er grøntsager. Vi har endnu ikke eksperimenteret med at købe kød, men længlsen efter snart at sætte tænderne i et stykke kød, får os nok snart til at investere i en kylling som kan slagtes.
Vores måltider består til morgen af brød, som vi bager aftenen før med nutella (ala Cameroun). Til frokost får vi oftest ris eller pasta med sovs. Nogle gange er der lidt æg eller tun til. Aftensmåltidet varieres også med ris eller pasta med sovs til. Hertil får vi grøntsager, som altid er bestående mest af kål blandet med løg og hvidløg. Ca en gang i ugen får vi kartofler tilberedt på den ene eller anden måde med grøntsager til. Når vi er ved at være alt for træt af ris og sovs, laver vi en stor omgang pizza med cocktailpølser. Til specielle anledninger har vi også lavet pandekager med fyld – hvilket altid er en nydelse! Vi eksperimenterer også med chokoladeboller, banankager og chokolademuffins til hyggeaftener, det lykkedes som regel fint, men det hele foregår på slum og efter hvad vi lige tror der skal i, så nogle gange bliver resultatet en lidt spøjs blød chokoladekage.
Mandag til lørdag kommer Mr Bene klokken 17 for at undervise i fransk. Vi er igen delt i to hold, så det kun er tre af gangen der har undervisning. Imens laver de tre andre mad, så vi kan spise samlet klokken 18.15 – sådan ca. Efter maden og den efterfølgende opvask (opvaskemaskine har endnu ikke gjort sit indtog i Cameroun), går vi nogle gange til drenge. Andre aftener finde vi kortene frem og spiller et slag Skip-Bo eller Ligretto, læser en bog eller ser et par afsnit af en serie. Lørdag bruger vi ofte til at få vasket tøj i vores kære vaskemaskine, gøre rent, besøge familier på compounden, gå på markedet eller bare slappe af. Søndag sover vi lidt længere end normalt, går i kirke og nyder resten af dagen typisk på vores nyindkøbte tæppe, som kan ligge lige ude foran huset. Ja, sådan går dagene hernede ganske fornøjelige og altid med noget at se til.

1 kommentar:

  1. Kære Helene og Dorte. Hvor er det dejligt endelig at høre fra jer. Hvor har I dog fået meget at lave. Prøv lige at tænke tilbage til de første uger I var i landet! Nu skal I snart til at tænke på hvordan jeres efterfølgere skal tage over efter jer. I DK har den første nattefrost ramt os, så nyd I blot varmen. Mon I kommer i radioen med jeres baby? I har jo prøvet at lave radio før, så stil I blot op til et interview! KH mor, Grethe.

    SvarSlet