søndag den 4. september 2011

Første gang i kirke

Søndag var første dag i kirke. Vi havde fået at vide at gudstjenesten ville starte klokken 10.00, men som formiddagen skred frem, kunne vi godt fornemme, at tidsplanen ville rykke sig. Klokken 10.45 blev vi hentet af en fra vores compound som sagde, at nu var det ved at være tid til at gudstjenesten kunne starte. Vi havde i løbet af formiddagen været meget i tvivl, om vores søndagstøj var fint nok, og om vi skulle have et tørklæde om hovedet. Da vi trådte ind i kirken blev vi dog meget glade for, at vi havde valgt at bære tørklæde, da alle kvinderne i kirken havde tørklæde på. De havde dog tørklæde på som matchede deres tøj, men sådan noget tøj har vi ikke lige fået lavet endnu, desværre.
Vi var meget spændt på, hvordan gudstjenesten ville forløbe. Vi havde på forhånd fået at vide, at der ville være omkring 700 mennesker og vare flere timer, men kirken var bestemt ikke fyldt. Vi fik forklaret at vejret gjorde, at der var mange som ikke kom til gudstjeneste. Det skal måske her siges, at mange af os, vågnede tidligt i morges da et ordentlig regn- og tordenvejr begyndte, og vejret var ikke blevet bedre i løbet af formiddagen. Vi seks danske piger blev bænket helt oppe foran, med god udsigt til alteret. Forløbet af gudstjeneste var noget helt nyt. For det første var der et, hvad vi vil tro er et ’præsteområde’ Altså et indhegnet område hvori mænd i jakkesæt satte sig op alle pastorer eller præsteelever. En af præsterne var i klædt en hvid præstekjole og havde formentlig ansvaret for gudstjenesten. Det var dog ikke ham, men hvad vi vil betegne som en kordegn, der styrede slagets gang. Denne mand, også i jakkesæt læste tekster op fra biblen, bad og sang for. Nogle salmer var på fransk, men andre gange blev der sunget på andre sprog, formentlig afrikansk stamme sprog. Det var rigtig spændende at høre, hvordan der blev sunget nogle gange i små grupper, andre gange hele kirken og så også med spontane kanon. Undervejs i gudstjenesten blev der også ’klappet’ af nygifte par, formentlig en måde at ønske tillykke på og understrege kvindens overgang til (gift) kvinde, også en kvinde blev ønsket velkommen i menigheden efter at have skiftet fra en katolsk kirke. Vi skulle selvfølgelig også præsenteres for menigheden, og vi måtte igen alle op på rad og række og først fortælle lidt om projektet og derefter præsentere vores navn på fransk.
Det var meget specielt ikke at forstå, hvad der blev sagt under forløbet. Under prædiken fandt vi vores bibler frem, og fik læst et par sider, så var der også lidt bibel lærdom til os. En ting vi morede os over, var at præsten uden at skjule det, havde sin telefon liggende fremme på alteret, og nogle gange lige ’tjekkede den’. Højest sandsynligt ville han blot se hvad klokken var, men for os var det meget spøjst at se på. Noget nyt for os danskere var også, at man til sidst i gudstjenesten alle gik op forbi indsamlingsskåle og lagde et bidrag i, mens menigheden sang. Efter dette og endnu en salme, var gudstjenesten ovre, men fordi det var første søndag i måneden var der også nadver. Normalt er vi vandt til oblater og vin i Danmark, så vi var spændte på at se, hvad vi fik ’serveret’ her i Cameroun. Vi fik heldigvis lidt hjælp til, hvordan en camerounsk nadver foregår, for her spiser og drikker man nemlig samtidig. Man går altså i en pæn linje op forbi de jakkesætsklædte præster, som står med kager og sødt drikke. Hvad det egentlig præcis var vi spiste og drak, er ikke til at sige, men det blev i hvert fald gjort i fællesskab på en gang. Da klokken så nærmede sig halv to, var gudstjenesten færdig for denne gang. Vi hilste lidt til højre og venstre på vej ud af kirken og gik så ellers tilbage til huset, for at få lidt at spise.
Frokosten bestod – ligesom morgenmaden – af hvidt brød med Nutella eller ost, og det var ikke i store mængder. Vi blev derfor hurtigt enige om, at nu måtte vi prøve noget nyt for at få fat i noget gas. I en af gæstelejlighederne ved siden af, fandt vi frem til en lille bundslat gas, hvilket har givet os mulighed for, at lave en dejlig risret bestående af ris, karrysovs og æg.  Det var rigtig lækkert at lave vores første måltid og få kogt noget vand. Det varme vand gav os mulighed for at gøre rent i lejligheden, vaske op og i det hele taget gøre lejligheden beboelig. Ellers er dagen gået med leg og snak med børnene fra compounden og de drenge som er en del af gadebørnsprojektet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar